2017. jan 13.

A törékeny vitamin

írta: MediLine
A törékeny vitamin

A C-vitamin a tested védőpajzsa, amire minden nap figyelned kell. De mi okozza, hogy bár látszólag sok C-vitaminban gazdag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, szervezeted számára mégsem elegendő? Hová tűnik? Hogy pótolhatod?

Inkább nyersen, mint főzve

Bár azt hiheted, hogy a sok főzelék fedezi a szervezet számára szükséges C-vitamin mennyiséget, sok múlik a jó felhasználáson, amire figyelned kell. Ha 30 percnél hosszabb ideig tart a főzés vagy sütés, akkor nagy eséllyel a vitamin tönkremegy, illetve réz vagy vas edénnyel érintkezve is gyorsan elveszíti az összes pozitív élettani tulajdonságát. Tehát a forró teába öntött citromlé sem fogja elérni a kívánt hatást, hiszen a hirtelen hőtől az anyag elkezd lebomlani.

csipkebogyo.jpgA sok sem árt

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a C-vitamin nagy mennyiségben káros a vesékre és a májra. Mára úgy tűnik, hogy nagy mennyiségben inkább jótékony, mert jelentős szerepe van a kollagén termelődésében, a szív-és érrendszer munkájára is pozitív hatással van. A felnőtt szervezet napi adagja 80 mg, azonban az 1000 mg sem számít soknak, meghűlés idején ennek többszöröse ajánlott, mert szervezeted minden nap veszít a C-vitamin készletéből, ezért is kell az utánpótlásra figyelned.

C, mint csipkebogyó

A csipkebogyó az egyik legjobb C-vitaminforrás, több más vitamint is tartalmaz, és a szervezetben a felszívódást is segíti. Emellett még a brokkoli, homoktövis, narancs, citrom, papaya és vörös káposzta is hozzájárul, hogy elkerüld a C-vitamin hiányt.

Ha teheted, nyers állapotban vagy az erre kifejlesztett étrend-kiegészítőkből pótold a szükséges C-vitamin mennyiséget, minden nap!

 

Szólj hozzá